top of page

Zet je beste voetje in de olie

Leuk dat je weer meeleest. In deze blog wil ik je graag meer vertellen over mijn ervaring met voetreflexmassage. Misschien heb je er al weleens over gehoord, misschien is het nieuw, ik neem je graag mee in mijn zoektocht.


In één van mijn eerdere blogs schreef ik over mijn retraite. Tijdens deze retraite heb ik toen een voetreflexmassage gehad. Dit was zo fijn en bijzonder dat ik een paar maanden geleden op zoek ben gegaan of dit iets is wat past bij mijn zoektocht naar het onzichtbare pilletje. En of ik er baat bij zou hebben in mijn dagelijks leven.


Voetreflextherapie valt onder complementaire geneeskunde en wordt al eeuwenlang ingezet om het zelf genezend vermogen van het lijf te stimuleren. Klinkt heel goed, maar hoe dan? Zoals de naam van de therapie al aangeeft, het draait vooral om je voeten.

Voetreflexologie: voor beginners - Stefanie Sabounchian

De filosofie van voetreflextherapie is dat je voeten een weerspiegeling geven van je hele lichaam. Op en onder je voeten zitten reflexzones en drukpunten die in verbinding staan met je organen, zenuwen en spieren. Binnen de complementaire zorg, wordt niet alleen gekeken naar hoe het fysiek met je gaat maar naar je gehele welzijn. Dus ook naar je mentale en emotionele welzijn. Als één van de drie graadmeters (fysiek, mentaal, emotioneel) niet in balans is, kan dit invloed hebben op je gezondheid.

Vergelijk je lichaam voor nu even met een wegennetwerk. Zolang alles rijdt, is er niets aan de hand, iedereen is blij en op tijd thuis, niemand heeft iets te klagen. Op het moment dat het te druk is op de weg ontstaat er file, een verstoring. Een file door drukte lost zich meestal vanzelf weer op. Maar op het moment dat het stormt en er bomen op de weg liggen, ontstaat er vaak op meerdere wegen file. Deze files lossen zich vaak niet vanzelf op. Er ontstaat door het opruimen van de ene weg bijvoorbeeld, een file op de andere weg. De bomen moeten eerst van de weg worden gehaald om de auto’s weer te laten rijden. De bomen zijn in dit voorbeeld de verstoringen, blokkades in je lijf waardoor het zelf genezend vermogen van je lichaam niet optimaal werkt en waardoor je klachten ervaart. Gerichte massage van de voeten, op de reflexzones en drukpunten stimuleren het lijf om het zelf genezend vermogen weer goed te laten werken. Om in de metafoor van de autoweg te blijven, ze maken de wegen weer vrij waardoor de auto’s kunnen rijden en is alles weer rustig en in balans.


Met deze kennis op zak en fijne ervaring tijdens de retraite ben ik op zoek gegaan naar een praktijk voor voetreflexmassage. Ik heb een praktijk gevonden in de buurt en had een prettige klik met de therapeut. De massages vond ik ontzettend fijn en vooral ontspannend. Sinds ik begonnen ben met de zoektocht naar het onzichtbare pilletje ben ik me al meerdere keren bewust geworden dat ik veel in mijn hoofd zit, wat ik ook al vaker in de blog gedeeld heb. Een voetmassage is daarvoor heel prettig, de energie gaat naar je voeten waardoor je hoofd lekker leeg is, in mijn ervaring, en ik kon er lekker van genieten.

Er zit tenslotte maar 24 uur in een dag en we hebben veel wensen.

Aan het einde van de massage besprak de therapeut met mij wat ze tegen was gekomen. Wat haar opviel was dat mijn batterij aan energie om iets te willen doen, de wilskracht, goed gevuld is maar de energie om dit te kunnen realiseren niet optimaal is. Kortom, de wil is er, maar de puf niet. Dat is voor mij herkenbaar. Ik ben sinds de diagnose heel erg zoekende naar de juiste balans, wat kan ik doen, waar kan ik bij zijn, wat moet ik laten et cetera. Sommige periodes gaat dit heel goed, maar er zijn ook periodes waarin ik uit de bocht vlieg, te veel doe en geen energie meer over heb. Nu is dit denk voor veel mensen, ook zonder diagnose, heel herkenbaar. Er zit tenslotte maar 24 uur in een dag en we hebben veel wensen. Maar in mijn geval is mijn energiebatterij standaard niet volledig opgeladen, dus hij is hierdoor gewoon veel sneller leeg.


Op dit gebied heeft de therapeut zich gericht. Ze heeft tips gegeven hoe ik meer kan zorgen voor rust in mijn dagen zodat die energiebatterij niet helemaal leeg raakt en als het ware reserves kan opbouwen. Rust betekent in dit geval niet dat ik op de bank moet gaan zitten en niets doe, maar dat ik mijn energie op een andere manier gebruik. Om een voorbeeld te geven kan ik in mijn geval beter kiezen voor een rustigere manier van bewegen, zoals wandelen of zwemmen in plaats van een intensieve cardiotraining van een uur op de sportschool.


Ik heb in totaal drie sessies gehad en die waren fijn maar ik heb er geen vervolg aan gegeven. Het heeft me vooral nieuwe inzichten gegeven over het gebruik van mijn energie en dat vond ik heel waardevol. Het herstel van mijn conditie en algemene gezondheid wordt voor een groot deel al ondersteunt door mijn bezoeken aan de acupuncturist. Voor mij waren er veel overeenkomsten tussen voetreflextherapie en acupunctuur dus dat voelde dubbelop. Maar mocht je dus erg houden van voetmassage en ben je nieuwsgierig of het iets voor je kan betekenen, dan kan ik het je zeker aanraden om het eens te proberen.


Volgende maand ben ik weer aan de beurt voor een controlescan. Mijn neuroloog is met pensioen gegaan dus ik ga voor het eerst kennismaken met mijn nieuwe neuroloog, ook erg benieuwd naar. Graag deel ik in mijn volgende blog de uitslag en wil ik jullie ook meer vertellen over mijn afspraak met de orthomoleculair diëtist.


Lees je weer mee?


Liefs Jany

 

Wil je me helpen bij mijn zoektocht naar het onzichtbare pilletje? Dat kan! :-) Klik [hier] voor meer info.


Na al deze tekst over mij, vind ik het super leuk om ook even iets van jou te horen. Laat een reactie achter, ik lees ze allemaal met veel plezier!

1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

1 Comment


phjmvanderven
phjmvanderven
Mar 24, 2023

Goed verhaal weer, Jany. Maar wat een cliffhanger! Een orthomoleculair diëtist. Ik kan niet wachten om te lezen wat dat is. (ik kan het natuurlijk ook gewoon googelen maar dan is het geen cliffhanger meer).

Like
bottom of page