top of page

Ork, ork, ork, soep eet je met een…

Mijn eerste blog in 2021. Fijn om weer even te schrijven. Op het moment is het in mijn zoektocht wat passen en meten vanwege alle maatregelen die jullie welbekend zijn, maar toch ben ik weer wat wijzer geworden. Dit keer over voeding. Graag praat ik jullie bij over de afgelopen tijd.

Om meteen maar met goed nieuws te beginnen, mijn laatste scan was stabiel! Zo fijn! Ik ben druk aan het werk met de psycholoog om de spanning wat te verminderen rondom de scan, maar het is en blijft telkens een ‘stresser’ zoals wij het hier thuis noemen. Gelukkig kreeg ik de scan en de uitslag weer op dezelfde dag. Dat betekent één stressmoment minder in een week. De opluchting na goed nieuws is enorm en geeft weer even rust en ruimte tot de volgende scan maar ook om de zoektocht weer op te pakken.


Wanneer je online zoekt op ‘kanker’ en ‘voeding’ vliegen de diëten je om de oren

Toen ik net te horen had gekregen dat ik kanker had, kreeg ik uit veel verschillende hoeken tips over hoe ik zou moeten eten. Veel uiteenlopende tips, van sapkuren, groene thee drinken tot vasten. Wanneer je online zoekt op ‘kanker’ en ‘voeding’ vliegen de diëten je om de oren en is het moeilijk om te filteren wat eventueel kan helpen. Helaas heb ik geen dieet kunnen vinden waarin verondersteld werd dat friet en chocolade de oplossing zouden zijn, maar wat dan wel? Er is een hoop over te vinden en er zijn verschillende visies omtrent voeding. Maar mijn vraag is: wat past bij mij?


Toen ik in 2019 startte met mijn behandeling tegen de tumor, vroeg ik mijn arts wat ik zelf kon doen om de behandeling zo goed mogelijk te kunnen doorstaan. Het antwoord was bewegen en gezond eten. Destijds was ik al ruim een jaar bewuster bezig met wat ik at en dronk. Ik was zwanger van Daan dus dronk geen alcohol, geen koffie en geen frisdrank. Ik probeerde minder te snoepen en at trouw iedere dag twee stuks fruit. Uiteraard voor de gezondheid van Daan maar om eerlijk te zijn ook omdat ik wilde voorkomen dat ik er na 9 maanden zwangerschap bij zou lopen als een waggelende eend. Dat laatste is helaas niet gelukt. Maar goed, ik vond dat ik al best op de goede weg was. Maar mijn vraag bleef, eet ik nu echt gezond? Of denk ik dat?

Mijn doel was om te kijken naar wat mijn lijf nodig heeft en welke voeding daarbij past.

Naast mijn vraag over gezond eten in tijden van kanker, had ik ook al enige tijd last van buikpijn. Dit was niet nieuw, ik heb dit al jaren maar niet constant. Soms maanden nergens last van en dan ineens weer een paar dagen achtereen. Mijn wens om eens met een voedingsdeskundige te praten was er al lang dus nu ik weer zoveel last had van mijn buik vond ik het een goed moment om een afspraak te maken bij een orthomoleculaire diëtist. Via via ben ik terechtgekomen bij een praktijk die ik bij mij en mijn zoektocht vind passen, GezondXtra. Mijn doel was om te kijken naar wat mijn lijf nodig heeft en welke voeding daarbij past.


Helaas gaat het mij niet lukken om alle kennis van de diëtist in deze blog te delen maar ik ga proberen een beetje inzicht te geven in mijn ervaring. Sowieso is alles wat ik hieronder schrijf gebaseerd op mijn hulpvraag maar ik wil jullie graag meenemen in het verloop. Om een verklaring te vinden voor mijn buikpijnklachten was het belangrijk om niet alleen te kijken naar wat ik nu eet en hoe mijn lijf daarop reageert maar ook om te kijken naar mijn gezondheidsgeschiedenis. Zo blijken kwaaltjes die ik heb gehad als kind iets te kunnen vertellen over mijn darmen, een belangrijke speler voor mijn immuunsysteem.


Na het bespreken van mijn ‘lijfgeschiedenis’ hebben we uitgebreid gekeken naar wat ik zoal eet op een dag. Gebaseerd op ons gesprek gaf ze mij het advies om licht verteerbaar voedsel te eten en tijdens de lunch warm te eten. Je kan dan denken aan warme soep, een boerenomelet met groente of een restje eten van de avond ervoor. Om zeker te weten dat ik geen allergie heb voor bepaald voedsel, deed ik ook een intolerantieonderzoek.


Ik ben zelf niet zo’n fantasierijker eter wat erop neerkomt dat ik voor ontbijt en lunch thuis eigenlijk altijd hetzelfde eet. ’s Ochtends eet ik warme havermoutpap, daarop kan ik makkelijk door tot de lunch, die lunch bestond vaak uit boterhammen met kaas en wat snoepgroente. Weinig jeu maar ik vond het prima. Het avondeten is gelukkig in handen van Coco waardoor we iedere avond heel lekker en afwisselend eten. Voor mij persoonlijk hoefde er volgens de voedingsdeskundige aan het avondeten niets te veranderen. Het avondeten bevat genoeg verse groente, het komt niet uit pakjes en zakjes en voor de aanvullende producten kiezen we bijvoorbeeld voor een volkoren variant. Kijkend naar de dag en het tijdstip van de buikpijn reageert mijn lijf waarschijnlijk op het eten tijdens de lunch. Daar moest iets veranderen. Met een persoonlijk voedingsplan op zak ben ik thuis aan de slag gegaan met licht verteerbaar en warm eten in de middag. Vanaf de dag dat ik dit ben gaan doen, zijn de buikpijnklachten verdwenen. Hoe fijn!

Gelukkig krijg ik hulp in de keuken!


Een paar weken later ben ik teruggegaan voor een tweede gesprek en voor de uitslag van het intolerantieonderzoek. De test heeft geen intolerantie aangetoond en nu ook de buikpijn weg is gebleven na het veranderen van het middageten, konden we vaststellen dat het licht verteerbaar en warm eten beter bij mij past. Omdat ik ook benieuwd was of ik qua vitaminen en mineralen voldoende binnenkreeg, heb ik tijdens het tweede gesprek ook een Oligoscan gedaan. Een Oligioscan meet de gehalten van mineralen (vb calcium, ijzer, zink etc.), vitamines en zware metalen (aluminium, ijzer, kwik etc.) door fotospectrometrie. Een hele mond vol maar in de praktijk verloopt zo’n scan vrij simpel. Een klein apparaat zendt op verschillende punten van je handpalm een lichtstraal en die scan wordt in de computer vertaald naar een overzichtelijk rapport dat je inzicht geeft in de status van je vitamines, mineralen en de opname ervan. Vanwege de chemobehandelingen in het verleden en de medicijnen die ik nu slik, verwachtte ik best een verstoord beeld. Maar dat was gelukkig niet zo, er bleken geen grote tekorten te zijn, mede door het goede werk van mijn homeopaat verwacht ik. Naar aanleiding van deze scan hebben we in het gesprek gekeken welke mineralen en/of vitaminen nog wat konden worden aangevuld door middel van voeding of supplementen. Ook hiervan heb ik een uitgebreid en persoonlijk advies toegestuurd gekregen. Heel fijn om deze informatie te hebben en mee te nemen in mijn dagelijks leven.


Wat nog wel opviel was, is dat mijn aluminiumbelasting wat aan de hoge kant is. Niet alarmerend maar dit mag nog wel een stukje naar beneden. Een te veel aan aluminium kan namelijk schadelijk zijn voor het zenuwstelsel. Schade aan het zenuwstelsel kunnen weer neurologische ziektes veroorzaken zoals MS, ziekte van Parkinson of hersentumoren. Gezien de hersentumor dus belangrijk om de aluminiumbelasting naar beneden te brengen. Een lastige wel, want aluminium zit in een hoop. Het kan zitten in deodorant, tandpasta, verpakkingen van voedsel, schoonmaakmiddelen, in sommige vaccins of medicijnen. Maar ook in de grond. Kortom in een hoop, waar ik lang niet altijd bij stil sta. Helaas heb ik niet (meer) op al mijn aluminiumopname invloed maar er zijn kleine aanpassingen die ik wel kan doen. Bijvoorbeeld het gebruik van aluminiumfolie om een bord eten warm te houden.


Wat ben ik blij dat ik deze stap gezet heb. Ik ben heel enthousiast over de kunde en kennis van de diëtist waar ik ben geweest. Ze nam de tijd om alles in begrijpelijke taal uit te leggen. Het heeft me veel gebracht. Ik heb meer inzicht gekregen in wat qua voeding nodig is en wat past bij mijn lijf. Ook ben ik meer te weten gekomen over de rol van voeding, mineralen en vitaminen en hoe dit bijdraagt aan een gezond immuunsysteem. Wat ik vooral heel prettig vond, is dat er een persoonlijk advies is gemaakt waar ik zo mee uit de voeten kon. Dus geen dieet waar niemand zich aan kan houden, maar een advies dat past bij mij en makkelijk geïntegreerd kan worden in de dagelijkse eetmomenten. Weer een fijne stap gezet in mijn zoektocht naar het onzichtbare pilletje en een gezond lijf.


Tot gauw! Liefs Jany


Mocht je meer willen weten over het GezondXtra, kijk gerust eens op de website.

 

Wil je me helpen bij mijn zoektocht naar het onzichtbare pilletje? Dat kan! :-) Klik [hier] voor meer info.


Na al deze tekst over mij, vind ik het super leuk om ook even iets van jou te horen. Laat een reactie achter, ik lees ze allemaal met veel plezier!

2 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

2 Comments


Jojo
Jojo
Apr 12, 2021

Heel mooi Jany dat je qua voeding iets zoekt wat bij jou past! Jij voelt je lichaam en merkt doorgaans goed wat iets met je doet. Ik ben zelf steeds weer onder de indruk van het zelfgenezend vermogen van het lichaam en vooral hoe lichaam en geest samen optrekken. Ik ga je geen ongevraagd advies geven hoor maar mijn ervaring is dat door met mijn lichaam mee te bewegen ipv er bv tegen te vechten (dat helpt sowieso niet) er heling plaatsvind. dus vriendjes worden met je lichaam, juist ook als het zogenaamd defect is. Dat levert een veel dragender energie op in het hele genezingproces. En.....geduld.....wow....geduld, dat vind ik zelf altijd de grootste uitdaging, maar dat is ook wel…

Like
Jany Veldstra
Jany Veldstra
Apr 12, 2021
Replying to

Dankjewel sis Jo voor je mooie en lieve woorden! 😘

Like
bottom of page