top of page

KEEP CALM & GET ACUPUNCTURE


Wanneer ik zelf dacht aan complementaire zorg dan dacht ik vaak aan acupunctuur. In het verleden ben ik al een keer eerder bij een acupuncturist geweest, toen voor buikpijnklachten. Nu wil ik onderzoeken of dit wellicht ook kan bijdragen aan mijn gezondheid op dít moment. De vorige keer had ik goede ervaringen bij een Japanse acupuncturist, dus daar besloot ik naar terug te gaan.Even een uitstapje voor ik ga vertellen hoe mijn bezoek bij de Japanse acupuncturist was. In het verleden ben ik ooit ook eens bij een Chinese acupuncturist geweest. Japans, Chinees, het smaakt misschien hetzelfde, maar wat betreft acupunctuur is er wel degelijk een verschil! Mijn ervaring met Chinese acupunctuur was zo’n nare ervaring dat ik toch even uit wil leggen waarom ik nu uiteindelijk voor de Japanse heb gekozen. Ik had vooraf geen uitgebreide research gedaan, gewoon een acupuncturist in de buurt van ons huis leek me handig. Ik kwam binnen bij de praktijk en daar werd ik opgevangen in een kantoortje. Na een korte schets van mijn klachten gaf ze aan hoe vaak ze dacht me te moeten behandelen. Een keer of 8 en ik mocht direct afrekenen. Pinnen of contant? Bijzondere volgorde…Vervolgens werd ik meegenomen naar een behandelkamer. Daar ben ik op de tafel gaan liggen en kreeg overal naaldjes aangebracht. Niet per sé zachthandig… Of ik een dekentje wilde? Wilde ik wel. (Maar liever een stok om in te bijten dacht ik...) Toen kreeg ik te horen dat ik hier 30 minuten moest blijven liggen. Goed, je denkt 30 minuten blijven liggen, geen probleem. Maar ik had een hoop naaldjes in mijn benen en voeten zitten en daaroverheen lag dus die deken…en dat deed echt heel zeer! Na 30 minuten op mijn tanden bijten en geforceerd proberen te ontspannen, kwam de acupuncturist weer terug, verwijderde de naaldjes en zei: ”Tot volgende week!” Er was geen terugkoppeling over de behandeling, geen uitleg over waar de naaldjes goed voor waren…niets. Dus ik ging een beetje beduusd naar huis. Ben zowaar nog twee keer geweest na deze afspraak maar dit ritueel bleef zich herhalen en ik bleef het onprettig vinden dus ben daarna niet meer gegaan. Nu denk je misschien waarom dit uitgebreide verhaal over een behandeling waar je ontevreden over bent en die ogenschijnlijk niet heeft geholpen? Om aan te geven hoe belangrijk het is dat je je prettig voelt bij iemand die je behandeld. Of dit nu in het ziekenhuis is, in een verpleeghuis of bij welke zorgverlener dan ook. Voelt het niet fijn, kijk of er mogelijkheden zijn om over te stappen. Dit doen veel mensen niet uit angst of omdat ze de confrontatie aan moeten gaan, maar uiteindelijk ben je zelf degene die er last van heeft.

Om aan te geven hoe belangrijk het is dat je je prettig voelt bij iemand die je behandeld. Of dit nu in het ziekenhuis is, in een verpleeghuis of bij welke zorgverlener dan ook. Voelt het niet fijn, kijk of er mogelijkheden zijn om over te stappen.

Goed weer terug bij de afspraak bij de Japanse acupuncturist. Ook hier was ik dus al eerder geweest, maar al wel een aantal jaar geleden. Daarom ging ik opnieuw op intake bij Adeesh Burgdorffer. Tijdens de intake worden vooraf je klachten besproken, of in mijn geval, de diagnose en welke behandelingen ik onderga op het moment. Ik kwam bij Adeesh voorafgaand aan de eerste chemo van de in totaal 6 chemokuren die ik nu onderga. Een goed moment om de staat van mijn lijf in kaart te brengen. Na het gesprek nam ik plaats op de behandeltafel.


Acupunctuur kennen de meeste mensen van de therapie met naalden. Ingewikkelde materie, maar ik probeer het in mijn eigen woorden samen te vatten. Binnen de acupunctuur wordt uitgegaan van levensenergie die wij mensen in ons hebben. Die energie verplaatst zich door het lijf in banen, ook wel meridianen genoemd. Wanneer de energie in de meridianen goed stroomt is je lichaam in balans. Wanneer je lichamelijke klachten ervaart, kan het zijn dat in één of meerdere meridianen de energie niet goed stroomt. Een acupuncturist kan met behulp van acupunctuurnaalden het uiteinde van de meridianen stimuleren waardoor de energiestagnatie verdwijnt en lichaam weer in balans komt en daardoor je klachten verdwijnen.


Er waren een aantal verstoringen te vinden, oftewel mijn energiebalans was niet optimaal.

Eenmaal op de behandeltafel voelt de acupuncturist meermaals aan je polsen om in kaart te brengen of de energie goed stroomt of dat er stagnaties zijn in de meridianen. Alle accupunctuurpunten worden onderzocht en de acupuncturist stipt met naalden de meridianen aan om vervolgens aan de pols te voelen wat het effect was op de meridianen.

Dit is dus de reden waarom ik teruggegaan ben naar de Japanse acupuncturist, want deze stipt de punten simpelweg aan. De naalden hoeven er niet een half uur in te blijven zitten en het is daarom vrijwel pijnloos.


Na de behandeling op de tafel gingen we even zitten om de bevindingen van Adeesh te bespreken. Er waren een aantal verstoringen te vinden, oftewel mijn energiebalans was niet optimaal. Dit was ook wel te verwachten na de bestralingen en de eerste reeks chemo. Met Adeesh sprak ik af om telkens voor een behandeling te komen tijdens mijn chemoweek. Inmiddels ben ik al drie keer geweest en heeft dit op verschillende punten al verschil gebracht. Tijdens mijn laatste chemoweek had ik wat meer last van bijwerkingen waaronder slecht slapen, en na de laatste behandeling zijn mijn nachten er al een heel stuk op vooruit gegaan. Heel fijn! Ik ga dus naar Adeesh niet zozeer om mijn kanker te genezen, dat kan niet door acupunctuur zegt hij. Wel helpt hij me de bijwerkingen van de chemokuren beter te doorstaan. En hoe beter ik de chemo doorsta, hoe harder de klappen zijn die ik uit kan delen aan de kanker. Adeesh is dus een fijne partner in crime om de chemo zo goed mogelijk zijn werk te kunnen laten doen. Onzichtbaar maar wel heel belangrijk. Alhoewel… helemaal onzichtbaar is het niet. Na een bezoek aan de acupuncturist zie ik eruit als een dalmatiër met al die naaldenstippen op mijn lijf…grapje ;-)

 

In mijn volgende blog beschrijf ik hoe een bezoek aan een NEI coach & medium mij enorm heeft geholpen om keuzes te maken die goed en nodig zijn voor mijn gezondheid. De sessie heeft me een andere kijk gegeven op hoe je voor jezelf kunt zorgen naast de zorg vanuit de medische hoek. Lees je weer mee?


Wil je me helpen bij mijn zoektocht naar het onzichtbare pilletje? Dat kan! :-) Klik [hier] voor meer info.


Na al deze tekst over mij, vind ik het super leuk om ook even iets van jou te horen. Laat een reactie achter, ik lees ze allemaal met veel plezier!

1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

1 Comment


Monique Doornekamp
Jun 21, 2019

Lieve Jany, ik lees iedere keer met veel bewondering je blog. Je bent echt een lieve mooie sterke vrouw geworden. Ik blijf met je mee zoeken..... 😘 Monique

Like
bottom of page