top of page

Goodbye 2020 I HELLO 2021

Hoi allemaal, 2020 zit er bijna op, wat een jaar! Ik heb enorme zin in 2021 en heb er vertrouwen in dat het gauw weer de goede kant op zal gaan wat betreft de verspreiding van het virus en de druk die op de gezondheidszorg ligt. Maar voordat het nieuwe jaar begint wil ik graag nog even met jullie delen hoe het met me gaat.

Het allerbeste nieuws is dat mijn laatste scan weer helemaal goed is. In overleg met mijn neuroloog heb ik besloten om vanaf nu om de vier maanden te gaan scannen in plaats van de huidige drie. Dit heb ik besloten omdat dit volgens de neuroloog kan en omdat de scans mij iedere keer best veel stress opleveren. Vanaf het moment dat de afspraakbevestiging op de deurmat valt, vaak een week of twee van tevoren, begint de onrust. Ik begin slechter te slapen, ben me enorm bewust van elke tinteling in m’n lijf, krijg hoofdpijn en zie in alles voortekens. Doodvermoeiend. Inmiddels weet ik dat de onrust door de naderende scan komt, maar ja wat ik in mijn hoofd weet, sluit niet altijd aan bij wat mijn lijf voelt. Het is alsof je weet dat je examen moet doen waar je niet voor hebt kunnen leren maar waar je leven van afhangt.

Ik had er die dag zelf niet meer op gerekend omdat werkelijk alles die dag anders ging dan anders in het ziekenhuis.

Normaal moet ik na een scan week wachten op de uitslag, maar dit keer kreeg ik de uitslag op de dag van de scan zelf. Oh wat was dat ontzettend fijn! Niet nog een week wachten in spanning, heerlijk! Ik had er die dag zelf niet meer op gerekend omdat werkelijk alles die dag anders ging dan anders in het ziekenhuis (ook een leuke stresser als je overal voortekens in ziet..) maar ik kon gelukkig blij en opgelucht weer naar huis! Wat een ontlading is dit elke keer weer. Ik weet namelijk goed dat dit niet vanzelfsprekend is. Afgelopen periode was het zeer confronterend om van een lotgenootje te horen dat ze zonder enige voortekens een slechte scan had. We hadden rondom onze diagnose en met name rondom de scans altijd even contact. Onze situaties leken enorm veel op elkaar en daarom was ervaringen en hoop uitwisselen zo enorm fijn. Helaas is ze afgelopen maand overleden, maar haar positieve instelling, haar wil om te leven en vooral ook haar zoektocht naar een oplossing voor deze ziekte neem ik mee en zet ik voort. Haar overlijden is enorm confronterend met de situatie waar ik in terecht ben gekomen, maar ik ben dankbaar dat onze paden hebben mogen kruisen en neem haar positiviteit en liefdevolle belangstelling en zorg voor anderen mee in gedachte tijdens mijn voortdurende zoektocht.


De spanning rondom scans is dus niet fijn, maar de scans zullen nu eenmaal blijven. Ik weet inmiddels dat dit geen gek fenomeen is en dat veel lotgenoten dit herkennen. Maar het is lastig en zo onnatuurlijk om om de 3 a 4 maanden te horen of je nog even door kan. Iemand in mijn omgeving verwoordde het mooi, angst gaat vaak over iets dat in de toekomst ligt en niet over wat er nu is. Nu ben ik al meer gedwongen om vooral met de dag te leven maar toch zou ik daar nog hulp bij kunnen gebruiken. Ik heb me daarom aangemeld voor een training mindfulness bij kanker in het Radboud UMC Nijmegen. Ik ben erg benieuwd hoe het is om met lotgenoten ervaringen uit te wisselen en wat het met me doet. De training gaat van start in het nieuwe jaar. Ik zal jullie op de hoogte houden over hoe het gaat.

Zoutkamer, een mooie manier om je immuunsysteem een boost te geven en sterk te houden.

Een paar weken geleden heb ik iets anders leuk gedaan in mijn zoektocht naar het onzichtbare pilletje. Ik heb een bezoek gebracht aan De Zoutkamer in Elst. Een zoutkamer kan je vergelijken met een zoutmijn of een zoutgrot. Zoutkamers worden gebruikt voor bijvoorbeeld zouttherapie. Zouttherapie wordt veel ingezet voor mensen met aandoeningen aan de luchtwegen of de huid. Nu heb ik geen longaandoening of iets aan mijn huid maar het werkt ook weerstand verhogend. Een mooie manier om je immuunsysteem een boost te geven en sterk te houden wat in mijn geval nodig is en het leukste is, ik kan het samen met Daan doen! Ik heb er dus meteen maar een leuk uitje van gemaakt.

Foto's 1 en 3 eigendom van De Zoutkamer Elst


Je kan een zoutkamer voor een langere periode wekelijks bezoeken, of gewoon een losse sessie boeken zoals ik heb gedaan. Tijdens een sessie zit of lig je in een prachtige ruimte waar de muren zijn gemaakt van zoutsteen. Als je in de zoutkamer zit, wordt er gemalen natuurzout in de ruimte verneveld. Het enige wat je zelf hoeft te doen is lekker zitten en ademhalen. Je ademt lekker schone lucht in wat goed is voor je lijf. Ik vond het heerlijk. De lucht die je inademt is geurloos en het voelt ook niet anders maar het lijkt wel alsof je meer ruimte krijgt in je longen. Ook vond ik het vooral erg ontspannend. Er werd zachte muziek afgespeeld en er was een rustige lichtshow waardoor ik me even waande in een spa maar dan met kleding. De ruimte is op kamertemperatuur dus qua temperatuur is het geen sauna maar het gaf me wel de rust die je kan ervaren in een sauna. Een fijne ervaring en het voelde reinigend. Kortom het is voor veel goed, mocht je interesse hebben er zijn verschillende zoutkamers in Nederland te vinden.


Lieve allemaal, dank aan jullie allemaal voor het volgen van mijn blog, voor de lieve woorden, de financiële bijdragen en de geweldige steun. Mede dankzij jullie heb ik ondanks de beperkingen van dit jaar alsnog veel kunnen ondernemen om mijn zoektocht naar het onzichtbare pilletje voort te zetten. En, met resultaat! Ik kan mij niet gelukkiger prijzen dat ik een 5e stabiele scan heb mogen ontvangen. Ik kan dus niet anders zeggen dan dat ik uitkijk naar een gelukkig en gezond 2021, wat meteen ook mijn wens is voor jou! Dankjulliewel voor jullie lieve belangstelling, steun en goede zorgen voor afgelopen jaar. Op naar mooie hoogtepunten samen in 2021!


Geniet van een fijne jaarwisseling!


Jany

 

Wil je me helpen bij mijn zoektocht naar het onzichtbare pilletje? Dat kan! :-) Klik [hier] voor meer info.


Na al deze tekst over mij, vind ik het super leuk om ook even iets van jou te horen. Laat een reactie achter, ik lees ze allemaal met veel plezier!

1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

1 Comment


phjmvanderven
phjmvanderven
Dec 31, 2020

Leuk om te lezen, Jany. Had nog nooit van zoutkamers gehoord. Misschien ga ik het ook een keer proberen.

Like
bottom of page