top of page

IK BEN HIER, NU

In voorgaande blogs heb ik al vaker het woord mindfulness laten vallen. Ik zou een training gaan volgen, meedoen aan een onderzoek en had ook al een intake gehad. Het liep steeds anders, maar het is gelukt! De afgelopen twee maanden heb ik live deel kunnen nemen aan de mindfulnesstraining van het RadboudUmc. Graag vertel ik jullie in deze blog meer over mijn ervaring.

Ik heb eerder met jullie gedeeld dat mijn gedachten geregeld met mij aan de haal kunnen gaan. Gedachten over van alles en nog wat. Van praktische zaken zoals boodschappen die nog gedaan moeten worden tot hele verhalen over iets dat geweest is of nog gaat komen. Soms zijn gedachten waarheid en soms zijn het gewoon hersenspinsels die ik zelf verzin. Nu is dit denk ik voor heel veel mensen herkenbaar en is dit helemaal niet vervelend. Maar sinds ik weet dat ik een hersentumor heb, zijn de gedachten ook wel eens vol van zorgen of angst voor de toekomst. Die gedachten zijn niet altijd prettig maar vooral niet helpend, ik kan er vaak weinig mee en het kost energie. Meer in het hier en nu leven is een vaak gehoord advies…maar hoe dan? Mindfulness zou hierbij kunnen helpen, dus daar gaan we, training…hier ben ik.

Bij nare gedachten zijn we vaker geneigd om deze af te keuren of weg te stoppen.

Volgens het centrum van Mindfulness ga ik tijdens de training het volgende leren: ‘Met aandacht anders leren omgaan met onplezierige gedachten, gevoelens en lichamelijke klachten.’ Het idee van mindfulness is dat je stil kan staan bij je gedachten, gevoelens en emoties die er in het moment zijn, zonder dat je deze onderdrukt op het moment dat ze niet fijn zijn. Bij nare gedachten zijn we vaker geneigd om deze af te keuren of weg te stoppen. Het doel is niet om je gedachten te controleren of dat je helemaal gedachten vrij bent, want dat hoeft helemaal niet. Je leert om met meer aandacht te observeren wat er speelt in je lijf en in je hoofd en daardoor kan je aan de hand daarvan vaker een keuze maken. Zo zou je bijvoorbeeld eerder kunnen opmerken wanneer je stress ervaart of onrust. Door te leren observeren hoe het op dit moment met je gaat, krijg je meer inzicht in wat je op dat moment nodig hebt. Het idee van die ruimte en aandacht zou mij ook kunnen helpen om met meer aandacht om te leren gaan met onplezierige gedachten of gevoelens die komen kijken bij het leven met kanker.


Wellicht blijft het nog wat vaag wanneer je dit leest maar de training is vrij praktisch. Kort samengevat leer je steeds opnieuw stil te staan bij wat er in je omgaat. Om dit te leren maken ze tijdens de training gebruik van verschillende vormen van mediteren. Meditatie is een vorm om je aandacht in het hier en nu te brengen. Je krijgt huiswerk mee om hiermee te oefenen. Iedere week oefen je met mediteren en kreeg je opdrachten mee voor thuis.Een voorbeeld van zo’n opdracht was om een routine uit te kiezen die je die week met extra aandacht zou gaan doen. Zo heb ik een hele week twee minuten lang met volledige aandacht mijn tanden gepoetst. Vreemd genoeg was dat nog bijzondere ervaring ook. Je gaat heel bewust iedere tand langs, ieder hoekje krijgt de volle aandacht en je bent twee minuten lang met niets anders bezig dan het poetsen van je tanden. Het klinkt misschien vreemd, met volledige aandacht je tandenpoetsen, maar door dit te doen ging het mij opvallen hoe vaak ik taken op de automatische piloot doe of probeer iets tegelijkertijd te doen. Dat is natuurlijk helemaal niet erg, maar soms wel een stuk vermoeiender en ik denk in mijn geval soms ook minder leuk.


Naast het tandenpoetsen met aandacht, heb ik bijvoorbeeld ook een week met extra aandacht Daan ’s avonds zijn verhaaltje voorgelezen. Ik dacht dat dit activiteiten waren die ik al met aandacht deed, ik ben tenslotte aan het voorlezen, maar ik merkte dat ik gerust met mijn hoofd bij morgen kon zijn en het boek opeens uit was. Wanneer ik met aandacht voorlas ontstond er ruimte voor mij om Daans reactie te zien op het verhaal en dat is vele malen mooier om te beleven dan dat boodschappenlijstje in mijn hoofd. Misschien moet je het zelf een keer thuis proberen, een routine met aandacht een week lang iedere dag, misschien dat het je ook iets moois oplevert. En mocht je tandenpoetsen kiezen als routine, en je vindt het helemaal niets, dan houd je er in ieder geval een tevreden tandarts aan over. Je kan niet verliezen met dit probeersel ;-)

Je vindt zoveel herkenning in elkaars verhalen en dat is gek genoeg fijn

Deze training was speciaal voor mensen die leven met of na kanker. Naast mediteren en het huiswerk bespreken, was er ook veel ruimte voor uitwisseling. Iedere training stond een thema centraal waar aandacht aan werd besteed en waar je met elkaar over in gesprek ging als je iets wilde delen. Dit stuk vond ik ontzettend waardevol. Je vindt zoveel herkenning in elkaars verhalen en dat is gek genoeg fijn. Een andere gemeenschappelijke deler was wellicht fijner geweest, maar een groep waarin iedereen te maken heeft met een vorm van kanker brengt ook heel veel en verbroederd. De training was intensief en vroeg ook echt veel discipline voor thuis maar het was heel erg de moeite waard. Wat ik meegenomen heb is om op meer momenten stil te staan als er iets bij me speelt en rustig de tijd te nemen om dat voor mezelf in kaart te brengen. Dus in plaats van doorgaan om iets af te krijgen, neem ik bewuster even een moment om te checken hoe mijn lijf voelt en maak ik een keuze of ik nog even door kan of dat ik even moet pauzeren. Ook wanneer ik nu nare gedachten of zorgen signaleer kan ik hier bewuster bij stilstaan en mag het er zijn. Dit is fijner en geeft veel meer rust en op sommige vlakken soms zelfs acceptatie. Hier had ik tijdens mijn therapie al flink aan gewerkt en een hoop stappen in gezet maar deze training was hier een mooi vervolg op. Ik ben heel dankbaar dat dit soort trainingen er zijn en dat ik heb kunnen deelnemen.


Voor nu ga ik afronden. In mijn volgende blog vertel ik graag meer over een speciale retraite voor jong volwassenen met kanker die ik heb gehad en die weer perfect aansloot bij de inmiddels afgeronde minfulnesstraining.


Heel erg bedankt voor het lezen en alle lieve steun die ik iedere keer weer mag ontvangen.

Zorg goed voor jezelf en voor elkaar.


Liefs Jany


Ben je nieuwsgierig naar de training, alle informatie vind je hier.

 

Wil je me helpen bij mijn zoektocht naar het onzichtbare pilletje? Dat kan! :-) Klik [hier] voor meer info.


Na al deze tekst over mij, vind ik het super leuk om ook even iets van jou te horen. Laat een reactie achter, ik lees ze allemaal met veel plezier!

6 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

6 comentários


Rowan van der Wijst
Rowan van der Wijst
23 de nov. de 2021

Fijn om te lezen Jane hoe het met je gaat! Je wekt nieuwsgierigheid voor een ander door jouw ervaringen, dat is leuk :). Ik kijk uit naar je nieuwe blog. Liefs Rowan

Curtir
Jany Veldstra
Jany Veldstra
25 de nov. de 2021
Respondendo a

Dankjewel lieve Ro! Leuk om te lezen wat je ervan vindt. Liefs Jany

Curtir

stephanielamerichs
17 de nov. de 2021

Fijn te lezen dat met volledige aandacht je je fijner voelt en dat mindfullness helpt. En dat het helpt in de zoektocht. Ik vond de opdracht met de rozijn in de mond al verbazingwekkend! Ben benieuwd naar de volgende blog en je ervaring op het retraite. X

Curtir
Jany Veldstra
Jany Veldstra
25 de nov. de 2021
Respondendo a

Wat leuk om te lezen dat je ook ervaring hebt met de opdracht van de rozijn! Heb de opdracht met de rozijn niet beschreven, maar die heb ik ook gehad. Hele bijzondere ervaring...Hoop dat met jou ook alles goed gaat. Xx

Curtir

Jo Van Rossum
Jo Van Rossum
17 de nov. de 2021

Het is heerlijk te lezen Jany dat je ervaren hebt dat wat je met aandacht doet een hogere trilling geeft. Dus groeit. Dus blij maakt. En volledig aanwezig te zijn in wat je doet en waar je bent is een levenskunst. Ook voor mij hoor. Ik ben heel blij dat jin je er goed bij voelt. Enne… mocht je nog een hier en nu oefening willen, dan leg ik je die graag uit.

Curtir
Jany Veldstra
Jany Veldstra
25 de nov. de 2021
Respondendo a

Hey sis Jo, dankjewel voor je lieve bericht. Leuk om te lezen dat jij hier ook mee traint en oefent. Ben benieuw naar de oefening die je voor me hebt. Misschien kan je mij een gesproken berichtje sturen zodat ik naar je uitleg kan luisteren? Geschreven mag ook als dat makkelijker is. Liefs Jany

Curtir
bottom of page